Beogradski aerodrom, kojim putem koncesije upravlja francuski VINCI, dostigao je tokom marta 79 odsto putnika od predpandemijskog nivoa nakon što je došlo do popuštanja restrikcija u kretanju.

Kroz aerodrom tokom marta prošlo je oko 294 hiljade putnika što je tri puta više u odnosu na prethodnu godinu odnosno 21 odsto manje u odnosu na rekordni nivo iz 2019. godine. Broj komercijalnih letova opao je za 15 procenata u odnosu na isti mesec pre tri godine. Posmatrano u čitavom kvartalu, aerodrom je uslužio skoro 744 hiljade putnika što je pad od 28,2 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Uprava aerodroma je saopštila da je na snazi veliki oporavak poslovanja, a očekuje se da rekordna letnja čarter sezona dodatno popravi rezultate. Air Serbia očekuje da uvede 11 novih linija, Wizz Air planira proširenje beogradske baze, a aerodrom takođe pregovara sa nekoliko drugih operatera.

Kako je iz uprave kompanije ranije najavljeno, ove godine se očekuje da bi promet putnika mogao dostići pet miliona putnika, da bi u 2023. mogao biti dostignut rezultat iz 2019. godine.

Izvor: EX-YU Aviation, Momentum