Protekla trgovačka sedmica na Beogradskoj berzi donela je nastavak pada domaćeg tržišta akcija, ponovo uz skromnu investicionu aktivnost. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je preko jedan odsto na 904,8 poena, dok je ukupna realizacija na tržištu iznosila 125 mliona dinara (1,1 milion evra).

Najveći uticaj na pad indeksa imalo je Dunav osiguranje (DNOS) koja je zabeležilo oštru korekciju od šest procenata na 967 dinara uz promet od 5,3 miliona dinara. Akcije ove najveće domaće osiguravajuće kompanije pale su ispod psihološke granice od 1.000 dinara, po prvi put od 2018. godine, a ispod ovog nivoa nisu silazile ni prošle godine kada je podela besplatnih akcija radnicima dovela do drastičnog pada cene.

Istorijski minimum od 500 dinara akcije Dunav osiguranja zabeležile su početkom 2014. godine kada je kompanija beležila negativno poslovanje, a država morala da interveniše i dokapitalizacijom kako bi se obezbedio opstanak kompanije.

Naftna industrija Srbije (NIIS) bila je naprometnija akcija u sedmici sa prometom od 9,9 miliona dinara, što je relativno skromna realizacija s obzirom da za dve nedelje dolazi dan dividende. NIS je nedelju okončao na nepromenjenoj ceni od 849 dinara, blago oscilirajući oko nivoa od 850 dinara.

Izvor: Momentum