Kineska tehnološka kompanija, Alibaba, planira radikalnu reorganizaciju poslovanja kojom će odvojiti logistiku, cloud i lokalne usluge od svog glavnog biznisa e-trgovine u pokušaju da popravi svoje tržišno vrednovanje.

Ova reorganizacija će Alibabu pretvorili u holding grupaciju, a svaki od šest osnovnih poslovnih područja biće vođen od zasebnog izvršnog direktora i odbora koji će imati ovlašćenja da prikupe kapital ili listiraju segment poslovanja (IPO) koji vode.

„Tržište je najbolji lakmus test i svaka poslovna grupa i kompanija mogu da se nezavisno bave prikupljanjem sredstava i IPO-ima kada budu spremne“, rekao je izvršni direktor Danijel Džang u pismu zaposlenima, dodajući da kompanija sa 24 godine „pozdravlja novu priliku za rast“.

Alibabine dve glavne poslovne divizije, online platforme Taobao i Tmall, biće i dalje potpunosti u vlasništvu matične kompanije. Ipak, nova struktura bi prema navodima analitičara mogla da pomogne kompaniji da ublaži deo regulatornog pritiska, poput onog koji se odnosi na monopolsko ponašanje.

Alibaba je iza sebe ostavio dve teške godine tokom kojih se susreo sa kaznom kineskih regulatora za monopolističko ponašanje od 2,8 milijardi dolara, ali i usporenim rastom kineske privrede, te pojavom novih konkurenata.

Alibaba je predstavio plan restrukturiranja kineskim regulatorima pre nego što ga je objavio javno, dobivši pritom pozitivan signal, navode neimenovani izvori. Iako nisu postavljeni nikakavi zahtevi za razbijanje kompanije, navodi se da kineski regulatori i dalje žele smanjenje tehnoloških imperija.

Akcije Alibabe porasle su na početku trgovanja više od devet procenata na 94 dolara.

Izvor: FT, Momentum