Nakon današnjih velikih transakcija na Beogradskoj berzi, većinski vlasnik Alfa plama (ALFA), Amasis, objavio je nameru za preuzimanje preostalih akcija koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara.

Na ceni od 18.700 dinara danas je isprometovano 13,1 odsto od ukupnog broja akcija, dok je Amasis svoje vlasničko učešće podigao na 88,4 procenta. U objavljenoj nameri Amasis navodi da planira da preuzme preostalih 11,6 odsto akcija koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara, a gotovo je izvesno da će nakon okončanja ponude preskočiti prag od 90 procenata koji je uslov za prinudni otkup preostalih akcija.

Manjinski akcionari Alfe godinama su ukazivali da većinski vlasnik kompanije obara cenu akcija trgujući sa povezanim licima. Takođe, kompanija je u nekoliko navrata otkupljivala pa poništavala sopstvene akcije sve sa ciljem krajnje konsolidacije vlasništva koja će očito biti sprovedena po ceni od 18.700 dinara.

Na ovom nivou tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 2,66 milijardi dinara (22,7 miliona evra), dok je Alfa u prošloj godini ostvarila neto profit od 631 milion dinara.

Izvor: Belex, Momentum