Američka inflacija u februaru bila je nešto iznad očekivanja, što Fed-u daje za pravo da nastavi sa opreznom strategijom budućeg smanjenja kamata.

Indeks potrošačkih cena u SAD u februaru porastao je 0,4 odsto na mesečnom nivou, što je bilo u skladu sa očekivanjima, dok je u odnosu na februar prošle godine skočio 3,2 odsto, iznad očekivanih 3,1 odsto.

Isključujući volatilne stavke poput cena hrane i energenata, bazni indeks potrošačkih cena je skočio 0,4 odsto odnosno 3,8 odsto godišnje. Oba ova pokazatelja bila su iznad konsenzusa za po 10 baznih poena.

Mesečna stopa inflacije najviša od avgusta 2023. godine 

Izvor: CNBC

Rast cene energenata od 2,3 odsto pogurao je ukupnu inflaciju, dok je cena hrane na mesečnom nivou ostala nepromenjena. Trošak stanovanja je porastao dodatnih 0,4 odsto mesečno.

Povećanje cene energenata i stanovanja činili su više od 60 odsto mesečnog povećanja. Cena goriva skočila je 3,8 odsto, dok su rente poskupele 0,4 odsto.

Cene avio karata poskupele su 3,6, odeće za 0,6 odsto, a polovnih vozila za pola procenta. Cene usluga medicinske nege, koje su pogurale inflaciju u januaru, opale su 0,1 odsto.

Zvaničnici Fed-a nagovestili su ove godine smanjenje kamata u nekom momentu, ali su upozorili na rizik spuštanja kamata pre nego što ne budu uvereni u stabilni pad inflacije ka nivoima od dva odsto.

Američki indeks akcija, S&P 500, sredinom trgovačkog dana beleži rast od skoro jedan odsto, dok je istovremeno porastao prinosa na američke 10-godišnje obveznice na 4,15 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum