Američka inflacija merena godišnjom stopom pala je na najniži nivo u više od dve godine, kao posledica usporavanja rasta troškova ali i visoke prošlogodišnje baze kada su cene ubrzale na najviši nivo u poslednjih 40 godina.

Indeks potrošačkih cena u junu porastao je tri odsto (konsenzus 3,1 odsto) u odnosu na prošlu godinu, što je njegov najniži nivo od marta 2021. godine. Na mesečnom nivou povećanje je iznosilo 0,2 odsto.

Kada je reč o baznoj inflaciji, koja ne obuhvata volatilnije cene hrane i energenata, inflacija je pala na 4,8 odsto u odnosu na konsenzus od 5,0 odsto i majskih 5,3 odsto. Na mesečnom nivou rast je iznosio 0,2 odsto, što je bilo sporije od očekivanog rasta od 0,3 odsto.

Iako su podaci o inflaciji bili bolji od očekivanja, teško je verovati da će značajnije uticati na aktuelni ciklus povećanja kamata od strane Fed-a.

Zvaničnici Fed-a očekuju nastavak pada inflacije do kraja godine, posebno troškova stanovanja koji čine oko trećine indeksa. Ova stavka porasla je u junu 0,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok je na godišnjem nivou skočila 7,8 odsto. Ovaj mesečni rast činio je oko 70 odsto povećanja u opštoj inflaciji, navodi američko Ministarstvo rada.

Bazna inflacija pala na najniži nivo od oktobra 2021. godine

Izvor: CNBC

Kada su u pitanju ostale stavke, cene energenata su porasle na mesečnom nivou 0,6 odsto ali su niže za 16,7 odsto u odnosu na jun prošle godine kada je galon goriva na pumpama dostigao pet dolara.

Cene hrane porasle su svega 0,1 odsto mesečno, dok su cene polovnih vozila koje su bile glavni uzrok rasta u ranoj fazi 2022. godine opale 0,5 odsto.

Cene avio-karata pale su tri odsto mesečno, dok su na godišnjem nivou opale 8,1 odsto.

Pad mnogih stavki omogućio je rast nadnica: realna prosečna satnica radnika porasla je 0,2 odsto mesečno i 1,2 odsto godišnje, dok je tokom uzleta inflacije kontinuirano kaskala za rastom troškova života.

Investitori su pozdravili izveštaj o inflaciji te je indeks S&P 500 porastao preko jedan odsto, dok Nasdaq beleži rast od 1,4 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum