Američki indeks potrošačkih cena porastao je 0,4 odsto na mesečnom nivou u aprilu, u skladu sa konsenzusom, pokazao je danas izveštaj američkog Ministarstva rada.

Na godišnjem nivou ovaj pokazatelj bio je veći za 4,9 odsto, neznatno ispod konsenzusa i godišnje stope iz proteklog meseca od pet odsto.

Kada je reč o baznoj inflaciji, koja izuzima volatilne stavke poput cena hrane i energenata, porasla je 0,4 odsto mesečno i 5,5 odsto na godišnjem nivou, u skladu sa očekivanjima.

Doprinos rastu indeksa dali su troškovi stanovanja, goriva i polovnih vozila, delimično neutralisani padom cene goriva, novih vozila i kućne hrane.

Troškovi stanovanja najviše doprineli rastu inflacije u aprilu 

Izvor: CNBC

 

Američka stopa inflacije značajno je oslabila u proteklom periodu nakon što je dostigla vrhunac od devet odsto u junu prošle godine, ali je i dalje prilično preko targeta Fed-a od dva odsto.

U borbi sa inflacijom Fed je od marta 2022. godine na deset uzastopnih zasedanja podigao stopu za pet procentnih poena na njen najviši nivo u poslednjih skoro 16 godina.

Nakon što je objavljen izveštaj o inflaciji, verovatnoća da će Fed na sledećem sastanku u junu podići kamatu pala je na 20 procenata.

Investitori su pozdravili blago, ali kontinuirano usporavanje inflatornih pritisaka, te je indeks S&P 500 porastao pola procenta, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, skočio više od jedan odsto.

Izvor: CNBC, Momentum