Stopa inflacije u SAD u decembru pala je na najniži nivo od kraja 2021. godine, što daje nadu investitorima da će američka centralna banka, Fed, uskoro moći da uspori tempo ili čak prestane sa podizanjem kamatnih stopa.

Američki indeks potrošačkih cena (CPI) popustio je u decembru na 6,5 procenata sa 7,1 odsto u prethodnom mesecu, što je bilo u skladu sa očekivanjem tržišta.

Decembarski podatak o inflaciji predstavlja šesti uzastopni mesec pada godišnje stope potrošačkih cena sa vrhunca od 9,1 odsto u junu. Uprkos kontinuiranom ublažavanju pritiska na cene, decembarska stopa inflacije bila je mnogo viša od proseka od 2,1 odsto u tri godine pre pandemije.

Dinamika inflacije i dalje izgleda jaka kada se oduzmu volatilniji elementi kao što su hrana, energenti i prodaja automobila. Bazna inflacija porasla je 0,3 odsto prošlog meseca, što predstavlja neznatno ubrzanje u odnosu na novembar (rast od 0,2 odsto), dok je na godišnjem nivou iznosila 5,7 odsto u odnosu na novembarskih 6,0 odsto.

I bazna inflacija usporava ali sporijim intezitetom 

Izvor: CNBC

Veliki doprinos usporavanju inflacije dale su cene energenata koje su smanjene na mesečnom nivou 4,5 odsto, pre svega usled pada cene goriva za čak 9,4 odsto. Na godišnjem nivou, cene energenata i dalje beleže snažan skok od 7,3 odsto. Cene hrane porasle su 0,3 odsto mesečno i bile su više u odnosu na prošlu godinu za 10,4 odsto.

Najveći uticaj na baznu inflaciju i dalje imaju troškovi transportnih usluga i skladištenja koji su porasli 14,6 i 7,5 odsto, respektivno. Cene polovnih automobila i kamiona pale su 8,8 odsto na godišnjem nivou, dok su cene novih vozila porasle 5,9 odsto.

Izveštaj o inflaciji predstavlja jedan od glavnih inputa Fed-u za donošenje odluka o povećanju kamate, a naredni sastanak je zakazan za 1. februar. Tržište trenutno očekuje da će Fed kamatu povećati za 25 baznih poena na raspon 4,50-4,75 odsto.

Izvor: BLS, Investing, Momentum