Američka inflacija, merena ključnim Fed-ovim indikatorom, porasla je u januaru u skladu sa očekivanjima.

Indeks troškova lične potrošnje, isključujući hranu i energente, porastao je 0,4 odsto mesečno i 2,8 odsto na godišnjem nivou, u skladu sa konsenzusom tržišta. U decembru je mesečni rast iznosio 0,1 odsto i 2,9 odsto na godišnjem nivou.

Opšti indeks troškova lične potrošnje, koji obuhvata i ove volatilne kategorije, porastao je 0,3 odsto mesečno i 2,4 odsto na godišnjem nivou, takođe u skladu sa očekivanjima. Prethodni mesec ovi podaci su stajali na 0,1 i 2,6 odsto, respektivno.

Januarski rast cena reflektuje trend pomeranja sa proizvoda ka uslugama kako se privreda normalizuje posle poremećaja izazvanih pandemijom.

Cene usluga porasle su na mesečnom nivou 0,6 odsto u odnosu na rast cene proizvoda od 0,2 odsto. Na godišnjem nivou usluge su poskupele 3,9 odsto, a roba pojeftinila pola procenta. Na nivou pojedinačnih kategorija, cena hrane je ubrzala 0,5 odsto, dok su energenti pojeftinili 1,4 odsto. Na godišnjem nivou, hrana je skuplja 1,4 odsto, a energenti jeftiniji 4,9 odsto.

I bazna i opšta inflacije se i dalje nalaze iznad Fed-ovog srednjoročnog cilja od dva odsto, premda je situacija mnogo povoljnija nego što je izgledala pre godinu dana.

Investitori gotovo uniformno očekuju da Fed na narednom sastanku neće smanjiti kamate, dok se verovatnoća za smanjenje na majskom zasedanju trenutno nalazi na 25 odsto. Investitori prvo smanjenje kamata Fed-a trenutno očekuju tek u junu sa verovatnoćom od 52 odsto.

Tržište akcija beleži blage dobitke nakon izveštaja o inflaciji, dok su prinosi na američke 10-ogodišnje obveznice blago pali na 4,23 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum