Američko Ministarstvo rada saopštilo je danas da je novembarski indeks potrošačkih cena porastao 3,1 odsto na godišnjem nivou odnosno 0,1 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Novembarski podatak došao je u skladu sa očekivanjima tržišta, dok predstavlja neznatno usporavanje u odnosu na oktobarsku inflaciju od 3,2 odsto.

Bazna inflacija koja isključuje volatilne cene hrane i energenata porasla je 0,3 odsto na mesečnom nivou odnosno 4,0 odsto godišnje. Oba ova podatka bila su u skladu sa očekivanjem i veoma slična oktobarskom izveštaju.

Uprkos padu inflacija i dalje daleko od targeta Fed-a od 2%

Izvor: CNBC

Pad ukupne inflacije došao je pre svega usled smanjenja cene energenata od 2,3 odsto, nakon što je cena goriva pala šest odsto, a lož ulja 2,7 odsto. Cene hrane porasle su 0,2 odsto, pre svega usled rasta cene hrane van kućne potrošnje od 0,4 odsto. Na godišnjem nivou, hrana je poskupela 2,9 odsto, a energenti 5,4 odsto.

Troškovi stanovanja koji čine trećinu indeksa porasli su 0,4 odsto mesečno odnosno 6,5 odsto, godišnje.

Nakon pet vezanih meseci pada, polovna vozila su poskupela 1,6 odsto, dok je osiguranje vozila poraslo jedan odsto odnosno 19,2 odsto na godišnjem nivou. Troškovi zdravstvene nege poskupeli su 0,6 odsto, dok je odeća pala 1,3 odsto.

Realna prosečna satnica radnika porasla je 0,2 odsto na mesečnom nivou odnodno 0,8 odsto godišnje, navelo je ministarstvo u odvojenom saopštenju.

Ovaj izveštaj dolazi dan pre poslednjeg zasedanja Fed-a u tekućoj godini za koji se očekuje da neće doneti promenu ključne kamate.

Tržište akcija beleži neveliku cenovnu promenu u odnosu na juče, nakon što su u pred-trgovanju ostvareni lagani dobici.

Izvor: CNBC, Momentum