Stopa inflacije u SAD u martu pala je na najniži nivo od maja 2021. godine, dok pritisci na baznu inflaciju i dalje ostaju prejaki za američku centralnu banku, Fed, čiji je primarni cilj usporavanje inflacione spirale.

Američki indeks potrošačkih cena (CPI) nastavio je sa popuštanjem i trenutno se nalazi na 5,0 procenata u odnosu na februarskih 6,0 odsto, što je bilo ispod očekivanja tržišta koje je prognoziralo rast od 5,1 odsto. Prosečan rast cena na mesečnom nivou u martu izmeren je na 0,1 odsto, ispod konsenzusa od 0,2 odsto, i značajno ispod februarskih 0,4 procenta.

Bazna inflacija, koja izuzima najvolatilnije stavke kao što su hrana i energenti, porasla je 0,4 odsto u odnosu na prošli mesec i 5,6 odsto u odnosu na prošlu godinu, u skladu sa očekivanjima, i neznatno više od februarskih 5,5 procenata.

Bazna inflacija premašila ukupnu inflaciju po prvi put od 2020. godine 

Izvor: CNBC

Veliki doprinos usporavanju inflacije dalo je kontinuirano slabljenje cena goriva na mesečnom nivou koje su se, nakon pada od 7,9 odsto u februaru, spustile dodatnih 4,0 odsto u martu, dok je taj pad na godišnjem nivou dostigao 14,2 odsto. Takođe, cena struje preokrenula je trend rasta u prethodnom periodu, beležeći mesečni pad od 0,7 odsto, dok je na godišnjem nivou i dalje rasla 10,2 odsto.

Najnegativniji uticaj na baznu inflaciju i dalje imaju troškovi transportnih usluga i skladištenja koji su porasli na godišnjem nivou 13,9 i 8,0 odsto, respektivno. Sa druge strane, cena polovnih vozila je zabeležila oštru korekciju od 11,2 odsto.

Investitori i dalje očekuju da bi Fed na narednom zasedanju u maju mogao da poveća ključnu kamatu za dodatnih 25 baznih poena, ali je sada ta verovatnoća blago pala na 65 odsto.

Tržište akcija zabeležilo je pad na jučerašnjem trgovanju, uprkos inicijalnim dobicima, čemu je doprinela i objava transkripta Fed-a koji su pokazali da američka centralna banka očekuje blagu recesiju krajem godine pod uticajem posledica krize poverenja u bankarski sistem.

Izvor: BLS, CNBC, Momentum