Američki indeks potrošačkih cena nije zabeležio promenu u maju na mesečnom nivou, pokazali u podaci američkog Ministarstva rada.

Na godišnjem nivou inflacija je porasla 3,3 odsto, što je bilo ispod konsenzusa od 3,4 odsto. Na mesečnom nivou analitičari su očekivali blagi rast od 0,1 odsto.

Bazna inflacija nadomak ukupne inflacije u maju 

Izvor: CNBC

Bazna inflacija, koja isključuje volatilne stavke poput hrane i energenata, porasla je 0,2 odsto mesečno, što je takođe bilo ispod konsenzusa od 0,3 odsto. Na godišnjem nivou, bazna inflacija je pala nadomak ukupne inflacije – 3,4 odsto i bila je ispod konsenzusa od 3,5 odsto.

Nakon objave izveštaja akcije su snažno porasle pa je indeks S&P 500 po prvi put u istoriji preskočio 5.400 poena, dok su pali prinosi na državne obveznice.

Posmatrajući po stavkama, najveći doprinos inflaciji dali su troškovi stanovanja (mesečno 0,4 odnosno godišnje 5,4 odsto), dok su cene energenata pale dva odsto, a hrana poskupela 0,1 odsto.

Nakon objave podataka o inflaciji verovatnoća da će Fed oboriti kamate u septembru skočila je na 73 odsto sa 53 procenta koliko je bila dan ranije.

Izvor: CNBC, Momentum