Indeks potrošačkih cena u SAD porastao je u oktobru manje od očekivanja, što bi mogao da bude indikator, iako je inflacija i dalje pretnja za zdravlje američke privrede, da pritisak postepeno popušta.

Indeks potrošačkih cena, koji predstalja opštu meru  troškova cena i usluga, porastao je na mesečnom nivou 0,4 odsto u odnosu na očekivani rast od 0,6 odsto, dok je na godišnjem nivou rast iznosio 7,7 odsto u odnosu na očekivanja od 7,9 odsto.

Bazni indeks potrošačkih cena, koji isključuju volatilne stavke kao što su cena hrane i energenata, porastao je na mesečnom nivou 0,3 odsto odnosno 6,3 odsto na godišnjem nivou, takođe ispod očekivanja od 0,5 i 6,5 odsto, respektivno.

Godišnje promene indeksa potrošačkih cena

Izvor: CNBC

Doprinos usporavanju inflacije dale su cene polovnih vozila koje su pale 2,4 odsto, cena odeće je pala 0,7 odsto, a usluge zdravstvene zaštite 0,6 odsto.

Oktobarsko usporavanje inflacije moglo bi biti ključni sastojak za Fed da na decembarskom zasedanju kamatu po prvi put posle nekoliko zasedanja podigne 50 baznih poena.

Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, na početku trgovanja skočio je preko pet procenata, indeks S&P 500 je porastao blizu četiri odsto, dok su prinosi na 10-ogodišnje obveznice pali duboko ispod četiri procenta.

Izvor: CNBC, Momentum