Maloprodaja u SAD neočekivano se u septembru zadržala na nivou iz prošlog meseca, nakon što su visoka inflacija i brzi rast kamata očito smanjili tražnju za robom i uslugama.

Ministarstvo trgovine saopštilo je u petak da je septembarska maloprodaja bila nepromenjena u odnosu na avgustovske podatke koji su revidirani naviše na 0,4 odsto. Prethodno je objavljen avgustovski rast od 0,3 odsto.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su da će prodaja porasti za 0,2 odsto, a procene su se kretale od pada od čak 1,1 odsto do povećanja od 0,8 odsto.

Veoma visoki troškovi stanovanja i zdravstvene zaštite smanjili su budžete Amerikanaca namenjene kupovini robe. Situacija je dodatno zaoštrena većim kamatama koje su dovele do skupljih kredita.

Isključujući automobile, gorivo, građevinski materijal i usluge vezane za hranu, maloprodaja je prošlog meseca povećana 0,4 odsto. Avgustovski podaci za ovu tzv. baznu maloprodaju pokazali su rast od 0,2 odsto umesto prethodno očitane stagnacije.

Očekuje se da je bazna maloprodaja, koja je najbliža komponentni lične potrošnje u BDP-u, porasla prilagođenom godišnjom stopom u trećem kvartalu od 1,0 odsto nakon rasta od 2,0 odsto u kvartalu april-jun.

Izvor: Reuters, Momentum