Lična potrošnja Amerikanaca oštro je pala u januaru, što bi mogla biti potencijalna naznaka opasnosti za najveću svetsku privredu, pokazuju podaci američkog Ministarstva za trgovinu.

Maloprodaja u januaru pala je 0,8 odsto na mesečnom nivou nakon što je decembarski podatak revidiran naniže na 0,4 odsto. Pad je bio očekivan – ekonomisti su predviđali korekciju od 0,3 odsto, delimično zbog sezonskih efekata koji su verovatno pogurali decembarski podatak.

Međutim, maloprodaja je pala znatno ispod očekivanja. Čak i kada se isključi efekat prodaje automobila, maloprodaja je pala 0,6 odsto, daleko ispod očekivanog rasta od 0,2 odsto.

Oštar pad maloprodaje na početku 2024. godine 

Foto: Trading Economics

Izveštaj o maloprodaji je prilagođen za sezonske faktore ali ne za inflaciju. Na godišnjem nivou maloprodaja je porasla samo 0,6 odsto, ispod nivoa indeksa potrošačkih cena (3,1 odsto odnosno 3,9 odsto kada je bazna inflacija u pitanju).

Posebno je slaba bila prodaja građevinskog materijala i baštenske opreme, koja je korigovana za 4,1 odsto. Prodaja u ostalim prodavnicama pala je za tri odsto, a delovi za motorna vozila i maloprodaja za 1,7 odsto. Prodaja na benzinskim pumpama je takođe opala za 1,7 odsto pošto su cene goriva pale tokom meseca. Sa druge strane, restorani i barovi su zabeležili porast od 0,7 odsto.

Snaga američkog potrošača bila je u centru američkog privrednog rasta koji se prošle godine pokazao značajno snažnijim u odnosu na očekivanja. Lična potrošnja u četvrtom tromesečju prošle godine ubrzala je na 2,8 odsto, dok je BDP rastao stopom od 2,5 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum