Maloprodaja u SAD, koja obuhvata ukupnu prodaju automobila i delova, namirnica, i drugih svakodnevnih potrepština, porasla je 0,3 procenta u avgustu, dok su očekivanja bila da njena vrednost ostane nepromenjena u odnosu na prethodni mesec.

Mesečni rast bio je je predvođen prodajom automobila (rast od 2,8 odsto), zatim rastom prodaje u malim prodavnicama od 1,6 odsto, te prodajom u uslužnim objektima (rast od 1,1 odsto). Sa druge strane, usled znatnog smanjenja cena goriva, prodaja na pumpama je pala 4,2 odsto. Bez uticaja pada cena energenata, maloprodaja je porasla 0,8 procenata.

Cena goriva je u avgustu pala ispod 4 dolara po galonu, što je velika korekcija u odnosu na vrhunac iz polovine juna od 5 dolara po galonu. Ovo smanjenje je malo doprinelo standardu potrošača jer su cene ostalih egzistencijalnih stavki u snažnom uzlaznom trendu. Inflacija u avgustu je zabeležila godišnji rast od 8,3 odsto, dok je bazna inflacija zabeležila rekordni ovogodišnji nivo od 6,3 odsto.

Julski podaci o maloprodaji su revidirani naniže na mesečni pad od 0,4 odsto umesto inicijalno objavljenog nepromenjenog stanja u odnosu na prethodni mesec.

Izvor: WSJ, Momentum