Američko tržište rada dodalo je tokom avgusta novih 315 hiljada radnih mesta, što je neznatno preko očekivanja analitičara od 300 hiljada i ispod julskog blago revidiranog pokazatelja od 526 hiljada, objavilo je američko Ministarstvo rada.

Avgust je označio dvadeseti uzastopni mesec rasta tržišta rada, dok se zaposlenost trenutno nalazi 240 hiljada radnih mesta iznad prepandemijskog nivoa.

Međutim, stopa nezaposlenosti je povećana na 3,7 odsto sa julskih 3,5 odsto nakon što je tržište radne snage povećano za 786 hiljada. Ovo najveće povećanje od januara dovelo je radnu snagu na rekordni nivo, iznad prethodno zabeleženog maksimuma u decembru 2019. godine.

Kao posledica, procenat radno sposobnih Amerikanaca koji imaju posao ili su u potrazi za njim dostigao je 62,4 odsto sa julskih 62,1 odsto, ali je i dalje procentni poen ispod predpandemijskog nivoa.

Kada su u pitanju nadnice, u avgustu je usporen rast na 0,3 odsto sa julskih 0,5 odsto, dok je na godišnjem nivou registrovan skok od 5,2 odsto. Ovaj rast bio je za 0,1 procentni poen ispod očekivanja.

Izveštaj sa tržišta rada, pored objave inflatornih kretanja sredinom meseca, daje ključne ulazne podatke Fed-u za odluku o povećanju kamate. Tržište trenutno sa verovatnoćom od 64 procenta očekuje povećanje kamate za 75 baznih poena na sastanku 21. septembra.

Izvor: Reuters, Momentum