Američka privreda završila je prošlu godinu u prilično solidnom stanju uprkos sve učestalijim najavama da bi ekonomski rast mogao da bude negativan u predstojećem periodu.

Bruto domaći proizvod (BDP) najveće svetske privrede u periodu oktobar-decembar porastao je prilagođenom godišnjom stopom od 2,9 odsto, iznad očekivanja tržišta od 2,8 odsto.

Ovaj preliminarni podatak ukazuje na usporavanje u odnosu na treće tromesečje kada je zabeležena stopa rasta od 3,2 odsto.

Lična potrošnja, koja čini oko 68 odsto BDP-a, porasla je 2,1 odsto u odnosu na rast od 2,3 odsto u prethodnom periodu. Osim potrošača, doprinos rastu BDP-a dali su povećanje privatnih ulaganja u zalihe, državna potrošnja i strana ulaganja u osnovna sredstva.

Rast američkog BDP-a (sezonski prilagođena godišnja stopa)

Izvor: CNBC

Veliki pad domaćih ulaganja u osnovna sredstva od 26,7 odsto, koji odražava oštar silazni trend na tržištu nekretnina, uticao je na usporavanje BDP-a kao i pad izvoza od 1,3 odsto. Pad na tržištu nekretnina smanjio je rast BDP-a za oko 1,3 procentna poena.

Federalna potrošnja porasla je 6,2 odsto, uglavnom usled povećanja od 11,2 odsto na izdatke van odbrambene industrije, dok su državni i lokalni rashodi povećani 2,3 odsto. Državna potrošnja doprinela je 0,64 procentna poena rastu BDP-a.

Nakon što je 2021. godine američki BDP porastao najvećom brzinom još od 1984. godine, prva dva kvartala 2022. donele su negativan rast, što je već ukazivalo da se američka privreda nalazi u recesiji. Međutim, dobro finansijsko zdravlje potrošača i jako tržište rada omogućili su rast u drugoj polovini godine.

Izvor: CNBC, Momentum