Američka privreda odagnala je recesione signale u drugom tromesečju s obzirom da je bruto domaći proizvod (BDP) porastao više od očekivanja, pokazali su podaci američkog Ministarstva trgovine.

BDP je u kvartalu porastao godišnjom stopom od 2,4 odsto, više od očekivanih 1,8 odsto, i rasta u prvom tromesečju od dva procenta.

Ono što je bilo još važnije, inflacija je tokom perioda bila pod kontrolom. Indeks troškova lične potrošnje porastao je 2,6 odsto u odnosu na 4,1 odsto u prvom tromesečju i ispod konsenzusa od 3,2 odsto.

Američka privreda blago ubrzala u 2Q

Izvor: CNBC

Lična potrošnja porasla je 1,6 odsto i činila je 68 odsto privredne aktivnosti tokom kvartala. Ona je usporila u odnosu na rast od 4,2 odsto u prvom tromesečju, ali i dalje pokazuje otpornost potrošača u uslovima visokih kamata i uporne inflacije.

Od ostalih komponenata, bruto privatne domaće investicije porasle su 5,7 odsto nakon pada od 11,9 odsto u prvom tromesečju, doprinoseći rastu BDP-a sa skoro jednim procentnim poenom.

Državna potrošnja povećana je 2,6 odsto, u odnosu na 5,0 odsto u prvom tromesečju, a usporavanje je uglavnom povezano sa padom federalne neodbrambene potrošnje.

Neto izvoz negativno je uticao na BDP sa 0,1 procentnim poenom, nakon što je izvoz pao 10,8 odsto, a uvoz oslabio 7,8 odsto.

Američki Fed je juče podigao kamatu za dodatnih 25 baznih poena i dodatno pooštrio monetarnu politiku, ali je i naglasio da više ne kalkuliše sa mogućnošću recesije američke privrede u tekućoj godini.

Izvor: CNBC, Momentum