Stopa inflacije u SAD u januaru pala je na najniži nivo od oktobra 2021. godine, što predstavlja sedmi uzastopni mesec usporavanja sa njenog vrhunca iz juna kada je godišnja stopa bila 9,1 odsto.

Američki indeks potrošačkih cena (CPI) neznatno je popustio na godišnjem nivou u januaru na 6,4 procenata sa decembarskih 6,5 odsto, što je bilo iznad očekivanja tržišta od 6,2 odsto. Prosečan rast cena na mesečnom nivou u januaru izmeren je na 0,5 odsto, iznad konsenzusa od 0,4 odsto, što predstavlja značajan rast u odnosu na decembarsko povećanje od 0,1 odsto.

Bazna inflacija, koja izuzima najvolatilnije stavke kao što su hrana i energenti, porasla je 0,4 odsto u odnosu na prošli mesec i 5,6 odsto u odnosu na prošlu godinu, takođe iznad očekivanja od 0,3 i 5,5 odsto, respektivno.

Američka inflacija pala i sedmi mesec zaredom

Izvor: CNBC

Veliki doprinos usporavanju inflacije dalo je kontinuirano slabljenje cena goriva na mesečnom nivou koje su se, nakon pada od 16,6 odsto u decembru, spustile 1,2 odsto u januaru, dok na godišnjem nivou i dalje beleže značajan rast od 27,7 odsto. Takođe, cene polovnih vozila pale su 1,9 odsto u januaru i zabeležile godišnju korekciju od 11,6 odsto.

Najveći uticaj na baznu inflaciju i dalje imaju troškovi transportnih usluga i skladištenja koji su porasli 14,6 i 7,9 odsto, respektivno. S druge strane, troškovi zdravstvenih usluga pali su na mesečnom nivou 0,7 odsto odnosno rastu 3,0 odsto godišnje.

Izveštaj o inflaciji često predstavljaju investitorima i američkoj centralnoj banci, Fed-u, jedan od glavnih indikatora za relevantne projekcije terminalne kamatne stope. Trenutni konsenzus na tržištu je povećanje ključne kamate za dodatnih 25 baznih poena na narednom zasedanju 21. marta.

Izvor: BLS, CNBC, Momentum