Inflatorni pritisci u SAD u maju blago su oslabili nakon što je lična potrošnja značajno smanjena, pokazuju podaci američkog Ministarstva trgovine.

Indeks troškova lične potrošnje (PCE), koji za Fed predstavlja najznačajniju meru inflacije, porastao je 0,3 odsto na mesečnom nivou, kada se isključe hrana i energenti, i bio je u skladu sa očekivanjima. Na godišnjem nivou porastao je 4,6 odsto, deset baznih poena ispod očekivanja.

U aprilu ovaj pokazatelj je porastao 0,4 odsto mesečno i 4,7 odsto na godišnjem nivou.

Uključujući volatilne komponente hrane i energenata, inflacija je bila znatno blaža – porasla je svega 0,1 odsto mesečno i 3,8 odsto na godišnjem nivou. U aprilu je zabeležen rast od 0,4 odsto mesečno odnosno 4,3 odsto godišnje.

Majski PCE indeks bio je najniži od aprila 2021. godine, dok je bazna vrednost poslednji put na ovom nivou bila oktobra 2021. godine.

I dok je inflacija blago oslabila, potrošnja je porasla svega 0,1 odsto mesečno, ispod konsenzusa rasta od 0,2 odsto, i zabeležila veliko usporavanje u odnosu na aprilsko povećanje od 0,6 odsto. Ovo usporavanje je došlo uprkos rastu ličnih primanja koja su ubrzala 0,4 odsto, iznad konsenzusa od 0,3 odsto.

Iako su podaci o inflaciji pokazali nastavak opadajućeg trenda, i dalje su iznad dugoročnog targeta Fed-a od dva odsto. Čelnik Fed-a, Pauel, saopštio je ove sedmice da je malo verovatno da se ovaj nivo dostigne u narednih nekoliko godina.

Indeksi akcija zabeležili su snažan rast nakon objave podataka o inflaciji – S&P je porastao 1,2 odsto na 4.450 poena, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, skočio 1,5 odsto na 13.787 poena.

Izvor: CNBC, Momentum