Američki privredni rast u periodu januar-mart bio je mnogo slabiji od očekivanja, dok su cene rasle jačim intenzitetom, saopštilo je američko Ministarstvo trgovine.

Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je po godišnje prilagođenoj stopi od 1,6 odsto, daleko ispod konsenzusa od 2,4 odsto i rasta od 3,4 odsto u četvrtom tromesečju prošle godine.

Lična potrošnja rasla je stopom od 2,5 odsto, sporije od 3,3 odsto u četvrtom kvartalu i ispod očekivanja od tri odsto. Ulaganja u osnovna sredstva i državna potrošnja na saveznom i lokalnom nivou podržali su da BDP ostane pozitivan u kvartalu, dok su pad privatnih zaliha i povećanje uvoza bili na negativnoj strani. Neto izvoz smanjio je stopu rasta za 0,86 procentnih poena, dok je lična potrošnja doprinela rastu sa 1,68 procentnih poena.

Usporavanje BDP-a nakon snažnog rasta u drugoj polovini 2024. 

Izvor: CNBC

Kada su u pitanju inlatorni pritisci, izveštaj ni u tom aspektu nije doneo dobre vesti. Indeks troškova lične potrošnje porastao je u kvartalu godišnjom stopom od 3,4 odsto, što je njegov najviši nivo u godinu dana i daleko iznad 1,8 odsto u četvrtom tromesečju. Isključujući hranu i energente, PCE indeks je porastao 3,7 odsto, daleko iznad Fed-ovog srednjoročnog targeta za inflaciju od dva odsto.

Nakon ovog izveštaja investitori su dodatno smanjili izglede za niže kamate pa se sada očekuje samo jedno smanjenje u tekućoj godini.

Izvor: CNBC, Momentum