Američka privreda nastavila je da kreira radna mesta solidnim tempom i u septembru, sa tek neznatnim usporavanjem u odnosu na avgust, pokazuje izveštaj američkog Ministarstva rada.

U septembru je dodato 263 hiljade novih radnih mesta, što predstavlja najmanje povećanje još od aprila prošle godine, što je iznad očekivanja od 250 hiljada i tek mali pad u odnosu na avgustovskih 315 hiljada.

Stopa nezaposlenosti pala je na 3,5 odsto sa 3,7 odsto u avgustu, sugerišući da je borba za radnike jedva ublažena uprkos sve češćim znacima usporavanja u delovima privrede. Pad na 3,5 odsto je u većoj meri posledica pada tržišta radne snage s obzirom da je procenat radno sposobnih Amerikanaca koji imaju posao ili su u potrazi za njim pao na 62,3 sa julskih 62,4 odsto.

Stopa nezaposlenosti se trenutno nalazi na nivou gde je bila pre nego što je izbila pandemija.

Američka privreda dodala 263 hiljade radnih mesta u septembru

Izvor: NYT

Kada su u pitanju nadnice, nema naznaka jačih pritiska na njihovo povećanje nakon što je satnica nastavila da raste 0,3 odsto na mesečnom nivou. U odnosu na septembar prošle godine satnica je bila veća za 5,0 odsto, što je usporavanje u odnosu na avgustovski rast od 5,2 odsto.

Prilično stabilna situacija na tržištu rada odagnala je i najmanje sumnje, ako su postojale, da će Fed nastaviti sa agresivnim rastom kamata u novembru sa očekivanom stopom povećanja od 0,75 procentnih poena.

Indeksi akcija na Njujorškoj berzi zabeležili su pad na objavu izveštaja u rasponu od 1,7 odsto u slučaju indeksa S&P 500 do 2,2 odsto kada je u pitanju indeks tehnoloških akcija, Nasdaq.

Izvor: CNBC, Bloomberg, Momentum