Britanska kompanija za dizajniranje čipova, Arm, očekuje da će putem inicijalne ponude akcija (IPO) prikupiti 4,87 milijardi dolara, što je znatno slabije u odnosu na ranija očekivanja.

Ova kompanija koja posluje pod kontrolom japanskog SoftBank-a postavila je ciljanu cenu u IPO-u u rasponu 47-51 dolar, a na gornjem kraju raspona kompanija bi bila vrednovana oko 52 milijarde dolara.

SoftBank će nakon sprovedenog IPO kontrolisati nešto preko 90 odsto vlasništva, dok će tek 9,4 odsto biti raspoloživo za trgovanje na Njujorškoj berzi u formi američkih depozitnih potvrda.

IPO Arm-a bi trebalo da bude najveći tehnološki berzanski debi ove godine, što bi mogla da bude i prekretnica na tržištu IPO-a koje je faktički zamrznuto od početka rata u Ukrajini u 2022. godini.

Britanska vlada se nadala da bi kompanija mogla da bude listirana na Londonskoj berzi, ali se kompanija umesto toga opredelila za američko tržište koje ima mnogo veću bazu institucionalnih investitora i analitičara koji su specijalizovani za tehnološki sektor.

Arm je u centar pažnje šire investicione javnosti došao krajem 2020. godine nakon što je NVIDIA najavila njegovo preuzimanje za 40 milijardi dolara, ali je posao dve godine kasnije propao u odsustvu saglasnosti regulatora.

Izvor: CNBC, Momentum