Indeks potrošačkih cena u SAD u avgustu neočekivano je porastao s obzirom da pad cena goriva nije uspeo da neutrališe rast troškova stanovanja i hrane, što će sasvim izvesno biti dovoljno Fed-u da naredne sedmice pristupi još jednom velikog dizanju kamata.

Indeks potrošačkih cena porastao je 0,1 odsto tokom avgusta, nakon što je bio nepromenjen u julu, dok su ekonomisti okupljeni oko Reuters-a očekivali pad od 0,1 odsto.

Na godišnjem nivou, inflacija je dostigla 8,3 odsto što je usporavanje u odnosu na julskih 8,5 odsto, a posebno u odnosu na rekordni nivo od 9,1 odsto u junu. Analitičari su očekivali da inflacija na godišnjem nivou uspori na 8,1 odsto.

Cene energenata pale su pet odsto, predvođene padom od 10,6 odsto indeksa goriva, ali je ovo smanjenje neutralisano rastom drugih komponenata. Indeks hrane porastao je 0,8 odsto, dok su troškovi stanovanja, koji čine trećinu indeksa potrošačkih cena, porasli 0,7 odsto odnosno 6,2 odsto u odnosu na avgust prošle godine. Veliki skok zabeležile su i usluge zdravstvene zaštite koje su porasle 0,8 odsto odnosno 5,6 odsto na godišnjem nivou.

Bazna inflacija, kada se isključe volatilne komponente poput hrane i energenata,a porasla je 0,6 odsto (konsenzus rast od 0,3 odsto) u odnosu na jul i 6,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Kao reakcija na ovaj izveštaj prinosi na državne obveznice su snažno porasli, dok je tržište akcija u pred-trgovanju palo u proseku više od dva odsto.

Izvor: Reuters, Momentum