Kineska privreda pokazala je iznenađujuću otpornost u avgustu nakon što su neočekivano ubrzanje industrijske proizvodnje i maloprodaje ublažili negativne efekte od pandemijskih mera, suše i produbljene krize na tržištu nekretnina.

Podaci bolji od očekivanja pokazuju da druga po veličini svetska privreda ubrzava, nakon što je izbegla kontrakciju u drugom tromesečju i blago podigla izglede za oporavak u ostatku godine.

Industrijska proizvodnja u avgustu porasla je 4,2 odsto u odnosu na prošlu godinu što je najveća stopa rasta od marta, i iznad očekivanja rasta od 3,8 odsto i i istovetne stope postignute u julu.

Maloprodaja je porasla 5,4 odsto na godišnjem nivou, znatno iznad očekivanja rasta od 3,5 odsto i rasta od 2,7 odsto u prethodnom mesecu.

Ulaganja u osnovna sredstva porasla su 5,8 odsto u prvih osam meseci 2022. gogodine, iznad konsenzusa od 5,5 osto i rasta od 5,5 odsto u periodu januar-jul.

Međutim, ulaganja na tržištu nekretnina u periodu januar-avgust pala su 7,4 odsto, produbivši pad od 6,4 odsto koji je postignut u periodu januar-jul i dodatno pojačavši pritisak na ovaj posrnuli sektor.

Kreatori ekonomske politike Kine doneli su od kraja maja 50 mera kako bi podstakli privredu i naglasili da je tekući kvartal kritičan za njihovo sprovođene. Sredinom oktobra održava se kongres vladajuće Komunističke partije čije se vođstvo suočava sa čitavim nizom izazova poput neodržive politike nultog covid-a, krize na tržištu nekretnina i sve većih tenzija u odnosu sa američkom administracijom.

Izvor: Reuters, Momentum