Nakon što su podaci u sredu pokazali da je inflacija u Velikoj Britaniji ostala iznenađujuće visoka, Bank of England (BoE) povećala je danas ključnu kamatu više od očekivanja, za pola procentnog poena.

Ova centralna banka glasala je 7-2 u korist podizanja kamate sa 4,5 na pet odsto, što je njen najviši nivo od 2008. godine i povećanje najvećim intezitetom od februara, nakon što je inflacija nastavila da gazi visokom stopom uz veliki doprinos rasta nadnica.

„Privredni rast je bolji nego što smo očekiali, ali inflacija je i dalje prilično visoka i moramo da se borimo protiv nje“, rekao je Endrju Bejli, guverner BoE, dodajući „da bi kasnije moglo biti gore ukoliko se sada odustane od podizanja kamata“.

Ekonomisti okupljeni oko Reuters-a očekivali su rast kamate na 4,75 odsto, mada su finanasijska tržišta dala 50 odsto šanse za poluprocentni rast kamate.

Funta je nakon odluke porasla u odnosu na dolar, da bi potom neutralisala dobitke, dok su prinosi na dvogodišnje obvzenice pali ispod pet odsto.

Nakon današnjeg povećanja kamate, tržište i dalje očekuje da bi terminalna stopa do kraja godine mogla da dostigne šest procenata, s obzirom da se bazna inflacija nalazi na najvišem nivou od 1992. godine.

Izvor: Reuters, Momentum