Centralna banka Engleske, Bank of England (BoE), povećala je ključnu kamatnu stopu sa 1,75 na 2,25 odsto, najavivši da će nastaviti da „odgovara snažno ako je neophodno“ prema inflaciji, iako privreda ulazi u recesiju.

BoE procenjuje da će britanska privreda u trećem kvartalu pasti 0,1 odsto, delimično usled praznika zbog sahrane kraljice Elizabete, što bi nakon pada u drugom tromesečju trebalo da označi tehničku recesiju u ovoj ekonomiji.

Funta je nakon odluke pala više od pola procenta u odnosu na dolar, a nakratko se nalazila na 37-ogodišnjem minimumu prema dolaru od 1,12 dolara za jednu funtu. Takođe, zabeležen je oštar pad cene britanskih obveznica.

Monetarni komitet Boa glasao je 5-4 za spomenutu odluku o dizanju kamate, dok tržište očekuje istovetno povećanje na 2,75 odsto na sledećem zasedanju u novembru.

Komitet je takođe izglasao odluku da smanji portfelj obveznica vredan 838 milijardi funti za 100 milijardi u narednoj godini, kroz dospevanje obveznica i aktivnu prodaju koja će početi narednog meseca kako je i najavljeno u avgustu.

Izvor: Reuters, Momentum