Inflacija u evrozoni u avgustu zadržala se na nivou iz jula, ali je bila iznad očekivanja tržišta, pokazuju preliminarni podaci objavljeni danas.

Inflacija u avgustu ostala je na nivou od 5,3 odsto, pokazuju podaci Eurostata, što je iznad očekivanja analitičara od 5,1 odsto.

Cene hrane su i dalje nastavile da budu najveći pokretač ukupne inflacije, ali su bile niže za jedan procentni poen u odnosu na prethodni mesec.

Bazna inflacija, koja izuzima volatilne stavke, spustila se 0,2 procentna poena na identičan nivo kao i ukupna inflacija – 5,3 odsto.

Ukupna inflacija u avgustu zadržana na nivou jula

Izvor: Trading Economics

Naredno zasedanje Evropske centralne banke (ECB) je 14. septembra, a uprkos ohrabrujućem kretanju bazne inflacije očekuje se novi rast kamata od 25 baznih poena.

Počev od jula prošle godine ova centralna banka je podigla kamate za 425 baznih poena, a čelnica ECB-a Lagar na prošlom zasedanju je rekla da će nadolazeći podaci uticati na donošenje odluke o nastavku dizanja kamata.

Evro je na današnjem trgovanju oslabio 0,4 odsto na 1,088 prema dolaru, dok evropske akcije beleže lagani rast vrednosti.

Izvor: CNBC, Momentum