Inflacija u evrozoni blago se spustila u februaru u odnosu na prethodni mesec, pokazuju preliminarni podaci Eurostat-a, ali je bazna inflacija ponovo porasla, zadržavajući pritisak na Evropskoj centralnoj banci (ECB) u pogledu nastavka dizanja kamata.

Eurostat je saopštio da je indeks potrošačkih cena porastao 0,8 odsto u odnosu na januar, i kada su u pitanju i ukupna i bazna inflacija.

Inflacija je pala sa januarskih 8,6 odsto na 8,5 procenata, ali je bila iznad očekivanja od 8,3 odsto.

S druge strane, bazna inflacija, koja ne obuhvata volatilne cene hrane, energenata, alkohola i cigara, porasla je sa januarskih 5,3 na 5,6 odsto, što je i dalje daleko od targeta ECB-a od dva odsto. Tržište je očekivalo baznu inflaciju na januarskom nivou od 5,3 odsto.

Očekuje se da bi ECB na martovskom zasedanju mogla podići kamatu dodatnih 50 baznih poena, ali sada su sve glasnija očekivanja da će taj trend biti dodatno nastavljen. Fjučersi na kratkoročne prinose impliciraju da bi depozitna stopa kasnije tokom godine mogla dostići četiri odsto što bi bio njen najviši nivo otkada je lansiran evro kao zajednička valuta.

Izvor: Investing, Momentum