Američka inflacija u avgustu zabeležila je najveći mesečni rast u ovoj godini nakon što su se potrošači suočili sa višim cenama energenata i drugih proizvoda.

Indeks potrošačkih cena u prošlom mesecu porastao je 0,6 odsto mesečno odnosno 3,7 odsto u odnosu na avgust prošle godine, saopštilo je američko Ministarstvo rada.

Ekonomisti su očekivali povećanje od 0,6 i 3,6 odsto, respektivno.

Bazna inflacija, koja isključuje volatilne stavke poput hrane i energenata, porasla je 0,3 odsto mesečno i 4,3 odsto godišnje u odnosu na konsenzus 0,2 i 4,3 odsto, respektivno.

Bazna inflacija nastavila silazni trend, cena goriva gura ukupnu inflaciju 

Izvor: CNBC

Cene energenata porasle su na mesečnom nivou 5,6 odsto, pre svega usled rasta goriva od 10,6 odsto.

Cene hrane su porasle 0,2 odsto, dok su troškovi stanovanja, koji čine trećinu indeksa porasli za 0,3 odsto.

Cene avio-karata skočile su 4,9 odsto, ali su i dalje jeftinije 13,3 odsto u odnosu na prošlu godinu. Cene polovnih automobila, koje su u velikoj meri gurale inflaciju tokom 2021. i 2022, pale su 1,2 odsto odnosno 6,6 odsto godišnje. Usluge transporta poskupele su dva odsto na mesečnom nivou.

Mesečni rast inflacije smanjio je realne nadnice. Realna satnica opala je 0,5 odsto mesečno, ali je i dalje u plusu 0,5 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Sledeće sedmice je zasedanje Fed-a, a izveštaj o inflaciji će verovatno podržati očekivanja o novoj pauzi u podizanju kamata.

Akcije na Volstritu zabeležile su lagani rast sredinom trgovačkog dana, a prednjači indeks Nasdaq sa plusem od pola procenta.

Izvor: CNBC, Momentum