Domaće tržište akcija zabeležilo je neznatan rast tokom septembra, dok je ukupan promet na tržištu značajno porastao u odnosu na prethodni mesec, zahvaljujući pre svega državnim obveznicama. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je 0,2 odsto na 886,9 poena, dok je ukupan promet iznosio 2,5 milijardi dinara (21,5 miliona evra).

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 65,5 miliona dinara, nakon što su domaći penzioni fondovi obnovili kupovinu ove najlikvidnije hartije na tržištu. Dunav osiguranje (DNOS) je registrovalo promet od 20,9 miliona dinara, dok je Messer Tehnogas (TGAS) zabeležio trgovanje vredno 14,5 miliona dinara.

Tehnogas je predvodio dobitnike rastom od 7,7 odsto na 16.700 dinara, koji je u velikoj meri koreliran sa odličnim poslovnim rezultatima kompanije u prvih šest meseci. Akcije NIS-a dobile su na vrednosti 2,7 odsto na 736 dinara premda su se većim delom meseca oscilirale u rasponu 720-730 dinara.

Energoprojekt holding (ENHL) se uz male promete ponovo vratio na nivoe oko 350 dinara uz mesečni minus od 12 odsto. Pad od 6,9 odsto na 6.800 dinara registrovalo je Jedinstvo iz Sevojna (JESV), dok je Impol Seval (IMPL) uknjižio minus od skoro pet odsto na 5.800 dinara premda je kompanija uspela da ostvari profitabilno poslovanje u prvih šest meseci. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) se spustio 3,1 odsto na 1.910 dinara nakon što je trpeo povećani pritisak na strani prodaje od strane jednog inostranog investicionog fonda.

Izvor: Belex, Momentum