Domaće tržište akcija okončalo je 2022. godinu blagim rastom vrednosti, ali je promet akcija u redovnom trgovanju pao na rekordno niske nivoe.

Ukupna realizacija u trgovanju u 2022. godini dostigla je 38,3 milijarde dinara (325,9 miliona evra), u velikoj meri zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama i blok trgovanju akcijama Naftne industrije Srbije (NIIS). Redovan promet akcija iznosio je tek oko 36 miliona evra, što je najniža realizacija u trgovanju akcijama još od ranih početaka obnove berzanskog trgovanja početkom ovog veka.

Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 porastao je pola procenta na 824,6 poena, u velikoj meri nadmašivši regionalne i svetske berzanske indekse.

Najprometnija akcija bilo je Dunav osiguranje (DNOS) koje je zabeležilo promet od 940,4 miliona dinara nakon što su bivšim i sadašnjim radnicima kompanije podeljene akcije u postupku konverzije društvenog kapitala. Iz istog razloga, Dunav je zabeležio veliki pad vrednosti okončavši godinu na nivou od 1.069 dinara. Naftna industrija Srbije zabeležila je promet od 471,9 miliona dinara što je i dalje daleko od najboljih godina za ovu akciju, ali povećanje u odnosu na 2021. Alfa plam (ALFA) je registrovao promet od 384,8 miliona dinara, pre svega kao posledica konsolidacije vlasništva u ovoj kompaniji.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je predvodio dobitnike u tekućoj godini skokom od 39,3 odsto na 1.596 dinara, čemu su u velikoj meri kumovali nelikvidnost ove hartije i njeni glavni akcionari u liku domaćih penzionih fondova. Akcije Impol Sevala (IMPL) uprkos padu krajem godine skočile su 30,4 odsto na 4.823 dinara, zahvaljujući velikom rastu dividende i odličnim poslovnim rezultatatima u prvoj polovini godine. NIS je skočio 8,9 odsto, a ovaj rast je uglavnom ostvaren u periodu nakon objave odličnih devetomesečnih rezultata.

Dunav osiguranje sa padom od 53,5 odsto je bilo najveći gubitnik u 2022. godini, dok je Alfa plam u nastojanju većinskog vlasnika da konsoliduje vlasništvo po što nižoj ceni pao 22,7 odsto na 20.880 dinara. Veliku korekciju od 20,6 odsto pretrpeo je Messer Tehnogas (TGAS) koji je u prvih šest meseci zabeležio pad profitabilnosti usled rasta troškova materijala i energenata.

Izvor: Belex, Momentum