Domaće tržište akcija nastavilo je i u maju uzlazni trend koji neprekidno traje od novembra prošle godine. Ukupan promet na tržištu iznosio je 1,4 milijarde dinara (nepunih 12 miliona evra), dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao 0,7 odsto na 910,4 poena.

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je mesec okončala na nivou od 850 dinara, što je nadomak njenog višegodišnjeg maksimuma. Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 91,3 miliona dinara. Dunav osiguranje (DNOS) je registrovalo promet od 29,3 miliona dinara, dok je Messer Tehnogas (TGAS) ostvario promet od 9,1 milion dinara.

Impol Seval (IMPL) je predvodio dobitnike u indeksnoj korpi rastom od 8,3 odsto na 6.500 dinara, nakon što je kompanija najavila rekordnu dividendu u istoriji kompanije. NIS je dodao na vrednosti 6,8 odsto, dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) premašio predkoncesionu vrednost nakon što je u maju porastao 4,2 odsto.

Gubitnike je predvodilo Dunav osiguranje (DNOS) koje je palo 6,1 odsto na novi višegodišnji minimum od 1.000 dinara. Metalac (MTLC) se spustio 5,9 odsto na 1.600 dinara, čemu je doprinela i činjenica da se tom akcijom više ne trguje sa pravom na dividendu iz prošlogodišnje dobiti.

Izvor: Belex, Momentum