Protekla trgovačka sedmica donela je rast domaćeg tržišta akcija koje se domoglo najvećeg nivoa u poslednja tri meseca. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, skočio je dva odsto na 905,6 poena, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 151,9 miliona dinara (1,3 miliona dinara).

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 20,6 miliona dinara, uglavnom na ceni od 730 dinara. Cena sirove nafte protekle sedmice porasla je za oko četiri procenta, pa je Brent nedelju okončao iznad nivoa od 94 dolara po barelu, što je njegov 10-omesečni maksimum. Ovaj zamajac za poslovne rezultate biće donekle neutralisan višim akcizama za oko osam odsto koje će stupiti na snagu od 1. oktobra.

Messer Tehnogas (TGAS) nastavio je uzlazni trend stigavši do nivoa od 17.200 dinara uz skroman promet od 0,7 miliona dinara. Tehnogas je u sedmici dobio na vrednosti 6,8 odsto, dok u poslednjih mesec dana registruje skok od oko 30 procenata.

Prioritetne akcije Philip Morris-a (DINNPB) porasle su 4,2 odsto na 7.785 dinara, a u utorak su izjednačile istorijski maksimum od 7.800 dinara. Vlasnici ovih hartija dobili su ove godine dividendu od 588,3 dinara po akciji što na poslednjoj ceni nosi prinos od 7,6 procenata.

Izvor: Momentum