Drugu sedmicu zaredom domaće tržište akcija registrovalo je pad vrednosti uz veoma nisku investicionu aktivnost na tržištu akcija. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 227,5 miliona dinara (1,9 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio 0,3 odsto na 871,2 poena.

Najprometnija akcija bio je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) koji se vratio na nivo od 2.000 dinara uz promet od 3,4 miliona dinara. Posle dužeg vremena ova akcija počela je da trpi pritisak na strani prodaje što je namah dovelo do pada cene od 2,7 odsto. Aerodrom je krajem maja stizao do istorijskog maksimuma od 2.100 dinara, u velikoj meri zahvaljujući veoma skromnoj ponudi uprkos kontinuiranom rastu cene.

Aerodrom ima raspoloživu količinu akcija za trgovanje od 15,4 odsto, od čega se više od trećine ovih akcija nalazi u rukama fondova, pa je likvidnost ove hartije uprkos tržišnoj kapitalizaciji kompanije od oko 600 miliona evra prilično niska.

Gornjomilanovački Metalac (MTLC) se zadržao na nivou od 1.600 dinara uz promet od 2,6 miliona dinara, dok su akcije Dunav osiguranja (DNOS) oslabile su jedan odsto na 977 dinara, nakon što su investitori postali oprezni u trgovanju posle vremenskih nepogoda koji će izvesno imati negativan uticaj na poslovanje kompanije.

Naftna industrija Srbije (NIIS) uspela je da zabeleži prvi oporavak nakog objave loših šestomesečnih rezultata poslovanja, ali uz izuzetno slabu likvidnost i promet od svega 1,1 milion dinara.

Izvor: Momentum