Snažan rast svetskih i regionalnih tržišta kapitala u 2023. preneo se i na Beogradsku berzu, ali nešto slabijim intezitetom s obzirom da je ova korpa najlikvidnijih akcija na domaćem tržištu od početka godine u plusu oko pet procenata.

Delimičan razlog za ovakve okolnosti jeste nelikvidnost Beogradske berze, a takođe i činjenica da je ovo tržište kapitala u prošloj godini zabeležilo neznatni plus od pola procenta, dok je velika većina svetskih berzi pretrpela korekcije dvocifrenim stopama.

Protekla sedmica donela je rast Belexu od dodatnih 1,6 odsto, pre svega zahvaljujući rastu Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) i Dunav osiguranja (DNOS) koji su registrovali pozitivne promene od tri i dva odsto, respektivno.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je takođe bila na strani dobitnika ali sa skromnom pozitivnom promenom od 0,7 odsto, s obzirom na povećanu ponudu na ovoj hartiji koju generišu domaći penzioni fondovi.

Očekuje se da bi domaće kompanija trebalo da objave godišnje rezultate poslovanja tokom februara i marta što bi moglo da donese nešto intezivniju investicionu aktivnost na Beogradskoj berzi.

Izvor: Momentum