Skraćena trgovačka nedelja donela je očekivano skroman promet na Beogradskoj berzi na početku godine, uz blagi rast vrednosti. Ukupna realizacija iznosila je 15,8 miliona dinara (0,13 miliona evra), dok je indeks Belex15 porastao 0,3 odsto.

Najprometnija akcija u indeksnoj korpi bilo je Dunav osiguranje (DNOS) koje je oslabilo 1,9 odsto na 923 dinara uz promet od 3,8 miliona dinara. Dunav je prošle godine bio među prometnijim akcijama na Beogradskoj berzi uz pad vrednosti od oko 12 procenata, nakon što je u 2022. godini prepolovio vrednost posle podele besplatnih akcija.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je nedelju okončala na nepromenjenom nivou od 812 dinara i uz promet od 2,3 miliona dinara. Protekla godina bila je najbolji period za akcionare NIS-a otkada je kompanija kotirana na Beogradskoj berzi. Akcije NIS-a skočile su u 2023. godini oko 20 procenata, dok je realna zarada akcionara duplo veća kada se prilagodi za isplaćenu dividendu.

Messer Tehnogas (TGAS), koji je prošle godine predvodio dobitnike u korpi Belex15 sa rastom od 27 procenata, skočio je u novoj godini 4,2 odsto na 16.500 dinara uz minoran promet. Metalac iz Gornjeg Milanovca (MTLC), takođe sa beznačajnom realizacijom, blago je oslabio na 1.589 dinara.

Izvor: Belex, Momentum