Domaće tržište akcija nastavilo je pad vrednosti uz veoma skromnu investicionu aktivnost, preslikavši negativan trend koji već duže vreme beleže svetske berze. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je četiri procenta i pao ispod nivoa od 800 poena po prvi put od novembra prošle godine, dok je ukupan promet na tržištu iznosio 1,9 milijardi dinara (16,3 miliona evra).

Najprometnija akcija bilo je Dunav osiguranje (DNOS) koje je zabeležilo promet od 45,9 miliona, završivši mesec na nivou od 1.106 dinara. Naftna industrija Srbije (NIIS) registrovala je skroman promet od 8,7 miliona dinara uz pad cene od 2,7 odsto na 605 dinara. Proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas (TGAS), zabeležio je trgovanje vredno 6,6 miliona dinara uz veliki pritisak na strani ponude.

Dobitnike je predvodio Alfa plam (ALFA) čije su akcije porasle 30 odsto na 29.813 dinara, nakon je što većinski vlasnik najavio ponudu za preuzimanje i krajnju konsolidaciju vlasništva. Takođe uz mali promet, Energoprojekt holding (ENHL) je registrovao rast od 2,4 odsto na 347 dinara.

Najveći pad vrednosti od 10,6 odsto zabeležio je Messer Tehnogas (TGAS) koji je i tokom septembra bio pod pritiskom prodavaca usled većih troškova energije i materijala kojima je bio izložen u prvom polugodištu. Prioritetne akcije Philip Morris-a (DINNPB) oslabile su 9,4 odsto na 7.020 dinara, dok je Dunav osiguranje palo 6,5 odsto na 1.106 dinara, što je nadomak ovogodišnjeg minimuma u trgovanju ovom akcijom.

Izvor: Belex, Momentum