Domaće tržište akcija nastavilo je blagi uzlazni trend protekle sedmice, a indels Belex15 porastao je dodatnih 0,4 odsto na 897,4 poena. Ukupan promet na tržištu protekle sedmice iznosio je 275,6 miliona dinara (2,3 miliona evra).

Velike turbulencije sa svetskih tržišta kapitala nisu se u velikoj meri osetile na Beogradskoj berzi, ako se izuzme prodaja velikog paketa NIS-ovih akcija po ceni nižoj od tržišne. Akcije NIS-a u nedelji su dobile na vrednosti dodatnih 0,9 odsto na 776 dinara uz promet od 108,3 miliona dinara. Nedeljni maksimum ova hartija dostizala je sredinom nedelje na nivou od 785 dinara, u danu u kojem je viđena panična prodaja veće količine akcija ove kompanije po ceni od 757 dinara.

Ostale hartije nisu beležile veću investicionu aktivnost, s izuzetkom Dunav osiguranja (DNOS) koje je zabeležilo promet od 12,7 miliona dinara uz rast cene od 2,4 odsto na 1.177 dinara. Postepeno raste pritisak na strani tražnje na ovoj hartiji, s obzirom da se očekuje da bi kompanija uskoro mogla zakazati redovnu skupštinu akcionara na kojoj će biti i raspodeljena dobit iz prošle godine.

Akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) zadržale su se na nivou od 1.850 dinara, dok je Messer Tehnogas (TGAS) pao 1,3 odsto na 13.301 dinar uz neveliki promet.

Izvor: Momentum