Domaće tržište akcija zaustavilo je protekle sedmice četvoronedeljni silazni trend, ali je promet ostao izuzetno slab na većini najlikvidnijih akcija. Ukupna realizacija na tržištu iznosila je skromnih 57,1 milion dinara (pola miliona evra), dok je indeks Belex15 ojačao 0,3 odsto na nepuna 993 poena.

Najprometnija akcija na tržištu bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 30,1 milion dinara uz pad cene od 1,6 odsto na 845 dinara. NIS je zakazao redovnu skupštinu akcionara za 27. jun, a kao što je od ranije poznato kompanija će i ove godine podeliti četvrtinu dobiti putem dividende. Ukoliko skupština odobri predlog odluke, akcionarima će pripasti dividenda u visini od 10,5 milijardi dinara odnosno 64,26 dinara po akciji, a ex-dividend dan je 14. jun.

Impol Seval (IMPL) je bio apsolutni dobitnik protekle sedmice zabeleživši rast od 13,9 odsto na 7.400 dinara uz promet od nepuna tri miliona dinara. Ova kompanija će i ove godne akcionarima podeliti izuzetnu dividendu uprkos značajnom pad profita u 2023. godini. Predlogom odluke, akcionarima će pripasti 870,5 dinara po akciji, što na poslednjoj ceni daje prinos od 11,8 odsto.

Gubitnike je predvodilo Jedinstvo iz Sevojna (JESV) koje je posle dužeg vremena palo ispod nivoa od 7.000 dinara. I ova kompanija je najavila isplatu dobre dividende s obzirom da će ove godine akcionarima pripasti 647 dinara po akciji što na poslednjoj ceni od 6.601 daje prinos od skoro deset procenata.

Izvor: Momentum