Domaće tržište akcija zaključilo je 2022. godinu sa nevelikim plusom od pola procenta procenta, nadmašivši u velikoj meri većinu regionalnih pandana i glavne svetske berzanske indekse. Međutim, ovaj solidan učinak ostao je u senci daljeg odumiranja likvidnosti pa je promet akcija, mimo blok transakcija, zabeležio višegodišnji negativan rekord.

Oseka prometa i nastavak konsolidacije vlasništva – Ukupan promet akcija u 2022. godini, bez blok transakcija, iznosio je svega 30,2 miliona evra što je najmanji promet na domaćem tržištu akcija još od obnove berzanskog poslovanja pre dvadesetak godina. Nastavak pražnjenja tržišta daljim delistiranjem kompanija, odsustvo krupnih portfeljnih investitora i slabija aktivnost domaćih penzionih fondova zacementirali su godinama loše poslovanje Beogradske berze. Kako je bilo i očekivano, Komercijalna banka je ove godine napustila berzansko tržište nakon krajnje konsolidacije vlasništva, dok je na istom putu još jedna članica indeksne korpe – Alfa plam.

Dunav osiguranje u fokusu investitora – Dunav osiguranje (DNOS) je bilo ubedljivo najprometnija hartija u 2022. nakon što su novom emisijom podeljene besplatne akcije bivšim i sadašnjim radnicima kompanije. Nakon sprovedene konverzije društvenog kapitala, država je zadržala udeo u kompaniji od oko 80 procenata, dok ostatak čine radnici Dunava i portfeljni investitori. Velika ponuda akcija koja je zapljusnula tržište u aprilu oborila je Dunav 54 odsto na godišnjem nivou, a ovom padu doprinos su dali i slabi polugodišnji rezultati kompanije koji su ugrozili isplatu visoke dividende u narednoj godini.

Najprometnije akcije na Beogradskoj berzi u 2022. godini (u RSD)

Rekordni rezultati NIS-a – Naftna industrija Srbije (NIIS) ostavlja iza sebe izuzetnu poslovnu godinu u kojoj će ostvariti profit koji daleko prevazilazi rekordne rezultate iz perioda 2013-2014. godine, pre izbijanja naftne krize. Očekuje se da bi kompanija, nakon veoma uspešnih prvih devet meseci, mogla godinu da završi sa profitom od oko 700 miliona evra u odnosu na aktuelnu tržišnu vrednost od 930-940 miliona evra. Akcije NIS-a neznatno su porasle nakon objave rezultata za treći kvartal, dok o cenovnom nivou ove akcije najbolje govori činjenica da se trguje na očekivanom dividendnom prinosu od 19-20 procenata. Na globalnom nivou naftne kompanije su bile apsolutni dobitnici u 2022, dok akcionari NIS-a i dalje čekaju neko svoje „zlatno doba“.

Veliki rast kvartalnih profita NIS-a u 2022. godini (u mlrd RSD)

Skandal oko prioritetnih akcija Komercijalne banke – Očekivana konsolidacija vlasništva Komercijalne banke donela je još jedan korporativni skandal kojima Beogradska berza nije oskudevala u protekle dve decenije. Većinski vlasnik Komercijalne, slovenački NLB, nakon uspešne ponude za preuzimanje, sproveo je prinudni otkup običnih akcija u skladu sa regulativom po knjigovodstvenoj vrednosti, dok su vlasnici prioritetnih akcija isplaćeni po četiri puta nižoj nominalnoj vrednosti od 1.000 dinara. Ovu odluku odobrila je skupština akcionara, glasovima NLB-a, a oštećeni akcionari moraće pred sudom da dokažu ono što je i korporativnim laicima jasno – sve emitovane akcije moraju imati istu knjigovodstvenu vrednost.

Obveznice restitucije stigle na tržište – Počev od januara, na berzanskom tržištu kotira se nova vrsta državnih obveznica emitovanih radi izmirenja obeštećenja za nezakonito oduzetu imovinu posle II svetskog rata. U godini u kojoj je došlo do značajnog rasta prinosa na dužničkim hartijama, ove hartije su pobudile interesovanje ulagača. Međutim, glavni problem ostao je na strani ponude s obzirom da su emisije veoma male i rascepkane na veliki broj vlasnika. Državne obveznice, generalno, činile su i ove godine gro prometa na Beogradskoj berzi, ali i ove hartije nikada nisu postigle veći nivo likvidnosti s obzirom da berza nije jedino tržište na kome se trguju, niti je značajnije povećan broj tržišnih učesnika.