Maloprodaja u SAD porasla je manje nego što se očekivalo u junu nakon što je potrošnja na benzinskim stanicama i u prodavnicama građevinskog materijala opala, ali su potrošači bili aktivniji na drugim mestima što je američku privredu verovatno održalo na solidnom putu rasta u drugom kvartalu.

Podaci američkog Ministarstva trgovine pokazali su da je maloprodaja u junu porasla 0,2 odsto, nakon što je u maju rast revidiran naviše na 0,5 odsto umesto ranije objavljenog rasta od 0,3 odsto.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su rast maloprodaje od 0,5 odsto.

Isključujući prodaju automobila, goriva, građevinskog materijala i usluga hrane, maloprodaja je porasla u junu 0,6 odsto. Ova bazna maloprodaja takođe je revidirana u maju naviše na 0,3 sa 0,2 odsto.

Bazna maloprodaja najbliže odgovara ličnoj potrošnji koja je sastavna komponenta bruto domaćeg proizvoda. Solidan junski rast i majska revizija naviše sugerišu da je lična potrošnja, koja čini više od dve trećine američke privrede, nastavila da raste i u proteklom tromesečju.

Međutim, lična potrošnja je verovatno doživela usporavanje u odnosu na stopu iz prvog tromesečja kada je zabeležen najveći rast u skoro dve godine.

Izvor: Reuters, Momentum