Akcije Alibabe porasle su na današnjem trgovanju nakon što je Reuters preneo informaciju da će kineski regulator zavisnom preduzeću Ant izreći kaznu od 1,1 milijardu dolara, što bi trebalo da označi i kraj višegodišneg nadzora nad kompanijom.

Reuters navodi da bi već danas mogla biti objavljena kazna za Ant, koja će omogućiti ovoj kompaniji da zatraži licencu finansijskog holdinga, vrati se na staze rasta i možda obnovi planove za inicijalnu ponudu akcija (IPO).

Istraga nad Antom krajem 2020. godine označila je simoličan početak oštre kineske regulative nad širom nacionalnom internet industrijom koja je devastirala vrednost kineskih tehnoloških kompanija od Alibabe do Tencent-a.

Tada su kineski regulatori osujetili Antov IPO koji je trebalo da bude najveći u istoriji svetskih tržišta, a svemu je prethodilo kritikovanje kineskih vlasti od strane osnivača Alibabe, Džeka Ma.

Kineska centralna banka je naložila Antu da sve finansijske jedinice svrsta u holding, a takođe je primorala ovu firmu da otključa svoju aplikaciju za plaćanje konkurentima i prekine nepravilno povezivanje plaćanja sa drugim proizvodima, uključujući i usluge kreditiranja.

Ove izmene negativno su uticali na Ant koji je sada više finansijska nego tehonološka kompanija pa je njegova potencijalna vrednost trenutno daleko manja od očekivanih 280 milijardi dolara prilikom pokušaja IPO-a.

Nepovoljna okolnost po neki novi IPO stoji usled činjenice da je Ma odustao od upravljačkih prava ranije tokom godine, a kineska regulativa nedozvoljava listing ukoliko je došlo do promene u kontroli vlasništva u poslednje tri godine. Na Hongkoškoj berzi ovo ograničenje je godinu dana.

Akcije Alibabe na Njujorškoj berzi sredinom trgovačkog dana beleže rast od skoro osam procenata na 90,4 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum