Nemački proizvođač automobila, BMW, smanjio je danas poslovne izglede u tekućoj godini usled tehničkih problema i slabije tražnje na kineskom tržištu.

Uprava kompanije je navela da se suočila sa problemom zaustavljanja isporuka vozila usled tehničkih radnji povezanih sa integrisanim kočionim sistemom (IBS) koji obezbeđuje dobavljač.

Prema istim navodima, tehničke radnje vezane za IBS uticaće na prodaju preko 1,5 miliona vozila i rezultiraće dodatnim troškovima garancija u visokom trocifrenom milionskom iznosu u trećem kvartalu.

Paralelno sa ovim pitanjem, slaba potražnja u Kini utiče na obim prodaje i uprkos stimulativnim merama vlade, raspoloženje potrošača je i dalje na niskom nivou.

Uzimajući sve u obzir, uprava kompanije sada očekuje blago smanjenje isporuka u 2024. u odnosu na ranije predviđani blagi rast, dok se EBIT margina očekuje u rasponu 6-7 odsto umesto ranije očekivanih 8-10 odsto.

Stoga će i dobit pre oporezivanja zabeležiti značajan pad u odnosu na ranije očekivano blago smanjenje.

Procenjuje se da će slobodni novčani tok u auto segmentu biti iznad četiri milijarde evra u tekućoj godini.

Akcije BMW-a na objavu vesti pale su preko osam procenata na 71,2 evra i od početka godine su u minusu skoro 30 procenata.

Izvor: BMW, Momentum