Engleska centralna banka (BoE) podigla je ključnu kamatnu stopu na 14-ogodišnji maksimum od 3,50 odsto, u novom pokušaju da ukroti inflaciju, a da privredu Velike Britanije ne gurne u duboku recesiju.

Ovaj korak slabijeg je inteziteta od povećanja od 75 baznih poena koje je najavljeno na proteklom zasedanju i reflektuje činjenicu da je rast kvartalnog BDP-a bio negativan ali i da su i inflacija i rast nadnica ostali prilično visoki.

Inflacija u novembru pala je iznad očekivanja na 10,7 odsto, ali je ostala visoko iznad targeta banke od dva odsto. Prosečne zarede, međutim, porasle su najbržim tempom otkada postoji merenje, izuzev u kratkom periodu tokom pandemije.

Članovi Odbora za monetarnu politiku BoE bili su podeljeni: šest članova je glasalo za povećanje od 50 baznih poena, jedan za povećanje od 75 baznih poena, a dva člana su bila za to da se zadrži postojeća kamata.

Nekoliko faktora su omogućili BoE lagodnije ponašanje na aktuelnom zasedanju u odnosu na prethodno povećanje kamata. Pre svega funta je ojačala skoro tri odsto, otklonivši deo inflatornih pritisaka od uvoznih cena, pre svega energenata. Oporavak ove valute podržan je mnogo uravnoteženijim predlogom budžeta za narednu godinu, u kojem su ukinuti raniji planovi za ogromna smanjenja poreza.

Funta je na današnjem trgovanju oslabila u odnosu na evro za pola procenta i još većim intezitetom u odnosu na dolar.

Izvor: Investing, Momentum