Centralna banka Engleske (BoE) podigla je ključnu kamatnu stopu za 75 baznih poena na 3,0 odsto, što je njen najviši nivo u poslednjih 14 godina, upozorivši da bi ekonomija Velike Britanije mogla da bude u padu narednih godinu i po dana jer regionalna energetska kriza dodatno pogoršava domaće probleme.

Međutim, objavljujući svoje redovno kvartalno ažuriranje izgleda za privredu, BoE je u velikoj meri odbacila svoje prognoze s obzirom da su računate u periodu ekstremne nestabilnosti na finansijskom tržištu prouzrokovanih fiskalnim planovima sada već bivše premijerke Trus.

Tržišne kamatne stope su u to vreme podrazumevale da će BoE morati da podigne svoju ključnu stopu na 5,25 odsto, dok su prethodne prognoze BoE predviđale mnogo niži intezitet povećanja.

S obzirom da se britanska ekonomija već suočava sa onim što je BoE nazvao „veoma izazovnim izgledima“, dva od devet članova Odbora za monetarnu politiku BoE već je danas glasalo za manje povećanje kamatne stope. Jedan je glasao za povećanje od pola procenta, a drugi za povećanje od samo četvrtine procentnog poena.

Sledeći sastanak Odbora za monetarnu politiku BoE je u decembru koji će biti pod velikim uticajem odluke nove britanske vlad premijera Sunaka koja mora da nađe načina da popuni rupu u javnim finansijama koja se procenjuje na preko 40 milijardi funti.

Izvor: Investing, Momentum