Kao što se i očekivalo, Bank of England (BoE) povećala je na današnjem zasedanju ključnu kamatnu stopu na njen najviši nivo od 2008. godine, u pokušaju ove centralne banke da se izbori sa visokom inflacijom, a uprkos previranjima u bankarskom sektoru.

Komitet za monetarnu politiku BoE glasao je 7-2 u korist povećanja kamate za 25 baznih poena na 4,25 odsto, što je bio široko očekivan korak nakon iznenađujućeg rasta inflacije u februaru.

Nakon što je juče američka centralna banka, Fed, povećala kamatu za 25 baznih poena, danas je i centralna banka Švajcarske (SNB) povećala ključnu kamatu za 50 baznih poena na 1,5 odsto.

Centralne banke širom sveta pažljivo prate razvoj situacije na globalnom bankarskom tržištu nakon kolapsa američke banke Silicon Valley i spasavanja švajcarske banke Credit Suisse.

Velika Britanija je ostala relativno izolovana tokom panike na bankarskom tržištu, a rizici od širenja finansijske zarade su prethodnih dana ublaženi nakon što je tržište ove događaje percipiralo kao jednokratne incidente.

Izvor: CNBC, Momentum