Centralna banka Engleske, Bank of England (BoE), povećala je ključnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na 15-ogodišnji maksimum od 5,25 odsto i izdala upozorenje da će visoki troškovi zaduživanja verovatno ostati visoki još neko vreme.

Za razliku od Fed-a i ECB-a, koji su takođe povećali kamatu prošle sedmice istim intezitetom, Monetarni odbor BoE nije sugerisao da se rast kamata primakao kraju.

Takođe, BoE je navela da je isuviše rano da se špekuliše oko tajminga bilo kakvog smanjenja kamata.

Nakon saopštenja odluke, tržišta sa verovatnoćom od 66 odsto očekuju još jedno identično povećanje kamate u septembru na nivo od 5,5 odsto.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekuju da će kamata BoE dostići 5,75 odsto kasnije tokom godine, dok BoE očekuje terminalnu stopu na preko šest odsto i prosečnu stopu od oko 5,5 odsto u naredne tri godine.

Britanska inflacija nakon što je prošle godine dostigla 41-ogodišnji maksimum od 11,1 odsto spustila se na 7,9 odsto u junu, što je najviši nivo inflacije među glavnim svetskim ekonomijama.

BoE očekuje da će do kraja godine inflacije pasti na 4,9 odsto, što je potencijalno brže smanjenje od ranije prognoze u maju. Dugoročno posmatrano, dostizanje targeta od dva odsto BoE očekuje tek u drugom tromesečju 2025. godine.

Izvor: Reuters, Momentum