Britanska privreda porasla je u oktobru po prvi put u četiri meseca nakon što je septembar pogođen manjom aktivnošću usled sahrane kraljice, ali nije bilo mnogo znakova održivog zaokreta jer je visoka inflacija nastavila negativno da deluje.

Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 0,5 odsto u odnosu na septembar, pošto su se prodavnice i druge uslužne firme okrenute potrošačima vratile na normalno radno vreme. Građevinarstvo je takođe poraslo četvrti mesec zaredom, i to više od očekivanja za 0,8 odsto, a industrijski sektor je takođe imao bolji rast od očekivanog rasta od 0,7 odsto.

Ovi podaci pokazuju da se britanska privreda konačno oporavila na nivo gde se nalazila neposredno pre izbijanja pandemije, pre skoro tri godine. Međutim, BDP je u tri meseca do oktobra i dalje bio manji za 0,3 odsto u odnosu na tromesečje do septembra.

Podaci o BDP-u dolaze tri dana pre sledećeg sastanka Banke Engleske (BoE), na kojem se očekuje da će ova centralna ponovo podići svojeu ključnu kamatnu stopu za 50 baznih poena uprkos jasnim znacima da Velika Britanija klizi u recesiju.

Funta je ostala uglavnom bez većih promena na početku sedmice koju će obeležiti sastanci svetskih centralnih banaka. Američki Fed će u sredu doneti odluku o povećanju kamatnih stopa, dok dan kasnije zasedaju pored BoE, i Evropska centralna banka (ECB) i Švajcarska centralna banka.

Izvor: Investing, Momentum